HansPetter.no :blogg

vBulletin møter Facebook

Jelsoft, firmaet bak forumprogramvaren som jeg bruker har nå kastet seg på trenden med sosiale netverk, noe som igjen betyr at FP og lavkarbo får en dose “facebook”. Neste versjon av vBulletin kommer med mange slike funksjoner, en kort presentasjon følger:

Vennelisten: Denne blir gjort mer funksjonell gjennom at en kan be vennene sine om å bekrefte vennskapet. “Offisielle” venner vises på brukerens profilside, slik som på Facebook.
Ny brukerprofilside: Denne blir helt ny og ganske lik den du finner på Facebook. Nytt er “Offentlige meldinger”, OM, som vises på det Facebook kaller veggen. Profilsiden viser også venner, galleri, brukergrupper og hvem som nylig har sett på profilsiden. Hver bruker kan tilpasse utseende av profilsiden sin.
Brukergalleri: Hver bruker kan i vBulletin 3.7 opprette sine egne galleri og dele bilder med andre forumbrukere. Bildene kan også legges til i grupper og brukes til å tilpasse brukerprofilsiden.
Brukergenererte sosiale grupper: Slik som på Facebook. Ja nå er det duket for grupper av typen “Når 500 har meldt seg inn rødprikker jeg admin!”, og mer konstruktive ting som barselklubber, slankevenner, og lignende.

Jeg er ikke sånn overbegeistrert for inntoget av sosiale funksjoner i forumprogramvaren, jeg er kanskje litt gammel til slikt. Men det mest positive jeg ser med det er at det at disse tingene kommer litt på siden av forumet, så vil denne typen aktivitet – som jo allerede foregår i selve forumet – bli flyttet ut til profil og grupper. Noe jeg tror vil føre til et mer rendyrket forum, strømlinjeformet for diskusjon og utveksling av erfaringer.

I tillegg til disse “sosiale” funksjonene kan vi vente oss et knippe gode forbedringer til selve forumfunksjonaliteten:

Emneord/nøkkelord (tagging): Med vBulletin kan tråder tagges! Trådstarter kan velge beskrivende emneord, og lesere kan legge til flere. Emneord åpner også for nye muligheter når det kommer til søk.
Trådmerker (prefix): Mulighet for å angi trådtyper som vises foran en tråd. Feks: “Spørsmål: [trådtittel]”, “Oppskrift: [trådtittel]”, “Advarsel: [trådtittel]”, “Selges: [trådtittel]”, “Kjøpes: [trådtittel]”, osv.
Lysramme: Javascript som tillater visning av bilder uten å bytte side. Bakgrunnen fades litt og bildet lastes inn over siden.
Endringshistorikk på innlegg: Om et innlegg har blitt endret flere ganger så kan en sammenlgne de ulike versjonen av innlegget. Nyttig.
Varslingssystem: Et system som lar administrator sende meldinger til brukere basert på ulike kriterier. For eksempel en melding til alle ubekreftede medlemmer som har hotmail-adresse om at de må sjekke spam-filter for aktiveringsmailen.

Her ser jeg mye nyttig og spennende, som også vil hjelpe til å strømlinje forumet. For eksempel vil trådmerkene kunne tillate at salges og ønskes underforumene til markedsplassen på FP kan fjernes og innleggene ligge samlet direkte på markedsplassen. Noe som vil gjøre det enklere for brukere som skal poste en salgstråd å også se om noen allerede ønsker det en ønsker å selge. På lavkarbo vil det samme være nyttig til å merke tråder utifra diett, noe som på sikt også der kan kutte antall underfora drastisk.

Dette er et utvalg ny funksjonalitet, og forbedringer, der er mange fler. Kanskje jeg skriver mer om det senere, uansett så kommer de snart til et forum nær deg.

Dette var “luke 2”, og det lover godt for fortsettelsen. Jeg har ikke installert noen stavekontroll enda, så jeg beklager skrivefeil.