mac

Norsk ordbok i Mac OS-X Leopard

(Trinnene jeg beskriver her fungerer også i Tiger).

Apples operativsystem, OS X, kommer med integrert ordliste. Det vil si at alle appllikasjoner kan dra nytte av stavekontrollen, slik som nettleseren her. Men, Apple leverer ingen norsk ordliste. Og det er litt slitsomt, for da ser teksten du skriver på norsk slik ut:

Det er bare to alternativer, deaktivere ordlisten eller installere CocoAspell. Jeg foretrekker det siste.

Her følger framgangsmåten, trinn for trinn:

 1. Gå til CocoAspell sin hjemmeside, og last ned egnet diskbilde. (PPC om du har en eldre mac, eller intel hvis du har en MacBook (Pro), intel Mac Mini, Mac Pro eller nyere i Mac). Vent til diskfilen er lastet ned, om den ikke åpnes av seg selv så dobbelklikker du filen slik at den åpnes.
 2. Les instruksjonene hvis du ønsker det, jeg gjorde ikke det. Dobbelklikk pakkefilen og gå igjennom installasjonstrinnene. Det skal bare være å klikke OK på alt, og skriv inn administratorpassordet når den ber om det.
 3. Gå til denne siden og last ned (eller trekk til skrivebordet) egnet ordliste, nb er bokmål mens nn er nynorsk.
 4. Pakk ut filen og kopier mappen den inneholder til angitt plassering:
  /Library/Application Support/cocoAspell
 5. Klikk epleikonet oppe til venstre, og klikk så systemvalg. Du ser nå et nytt valg nederst, ‘Spelling’. Klikk dette og aktiver den norske ordlisten.
 1. Etter omstart av de aktuelle applikasjonene (mail, safari, adiumx, osv) så er norsk ordliste tilgjengelig.

Når du nå får røde stipler under ordene, markerer du teksten, høyreklikker (eller Ctrl+klikk), og velg “Stavekontroll og gramatikk” -> “Vis stavekontroll og gramatikk”. Her endrer du språk til Norsk, og klikker den røde kulen, etter det stavekontrolleres det på norsk.

Hvordan få MarsEdit 2.0 til å fungere med Drupal, uten bloggmodulen

Det går litt trått med bloggingen her, så kanskje en bloggverktøy som MarsEdit 2.0 er det som skal til? Med MarsEdit så kan jeg administrere bloggen, og poste nye blogginnlegg rett fra skrivebordet, uten å åpne nettleseren.

Men det var ikke helt rett fram å få MarsEdit til å poste standardartikler til Drupal. MarsEdit ser ut til å automatisk ville poste til brukerens blogg, noe som krever at flerbrukerbloggmodulen, er aktivert. Jeg er bare meg på bloggen min, så jeg ønsker ikke å ha HP's blogg som en seksjon av bloggen min.

Så, hvordan få MarsEdit til å fungere likevel?

 1. Aktiver Blog-API-modulen.
 2. Konfigurer Blog-API-modulen, aktiver Story (standard Drupalinstallasjon)
 3. Opprett webloggen i MarsEdit.
 4. Høyreklikk kontoen i MarsEdit, velg 'Edit Settings', og i Blog-ID feltet skriver du 'story' (uten tøddler).

Så er det bare å poste!

Dette blogginnlegget er skrevet, og postet i MarsEdit.